Forskningsnytt Juli 2020
Et eple om dagen holder doktoren på avstand.
Immunterapi- som smaker godt, og holder bjerkepollenallergi på avstand?
Ca halvparten av alle som er allergiske mot bjerk utvikler det som kalles oralt allergisyndrom (kryssallergi) mot eple, og de får ubehag i munn og svelg når de spiser epler. Dette fordi kroppen misforstår når du spiser epler at det er kontakt med bjerk, det er to proteiner som forveksles. Kløe, brenning, hevelse og rødme i lepper og munn som kan vare fra minutter til en time. Noen opplever dette ved spesielle eplesorter, andre kan være mer selektive, og bare reagere på en sort, f.eks. Golden Delicious, som jo høres ganske velsmakende ut.
Man har de siste år blitt mer og mer oppmerksom på at allergier kan bekjempes i det praktiske liv ved å tilstrebe toleranse for en allergifremkallende matvare. F.eks. ved å gi små barn små doser peanøttsmør over tid vil de i større grad tåle peanøtter senere i livet, opp mot de som holdes helt vekk fra peanøttsmør, som i større grad blir allergiske. Nå har noen jobbet videre med forsøk i samme gate når det gjelder epler. Man vet at for mange vil eple-allergien kunne avta hvis man spiser epler regelmessig til tross for allergien. Forskere i Østerrike har nå tatt dette videre og undersøkt mange eplesorter i deres evne til å utløse allergi, og ikke minst lagt basis for en spennende hypotese: Å spise epler kan redusere plagene som er forårsaket av bjerkepollen, ikke bare redusere epleallergien.
Her kan det fremkomme spennende studier som har betydning for flere typer allergi.
Nothegger et al, EADV 2020, 1286-1292
Forskningsnytt August 2020
TOLAK © krem – nygammel behandling av solskader i ansiktet
Solskader er svært vanlig, er du over 60 år er sjansen stor for at du vil ha eller få det. Det oppstår små, ofte litt sand-papiraktige flekker i huden særlig i ansiktet. Noen få av disse vil over mange år kunne utvikle seg til hudkreft, de fleste ikke, men folk flest liker dem ikke, og vi vet ikke hvilke som kan bli kreft, selv om det er meget sjeldent, og derfor blir de behandlet. Hudlegene tar i bruk en rekke behandlinger; frysing (kryokirurgi) er vanligst ved få lesjoner, ved flere lesjoner er foto-dynamisk behandling med krem + lys vanlig, samt en rekke kremer (Aldara Ò, XyclaraÒ og Actikerall Ò,Solaraze Ò). Pasienter med litt mer uttalte skader må ofte behandles med flere ulike metoder. Det er en kunst å behandle disse skadene effektiv uten verken over- eller under-behandling. Mange trenger behandling over mange år, skadene akkumuleres over tid, og i høyere alder. Snart får vi i et nytt produkt i Norge som egentlig er et gammelt legemiddel, men som har fått en renessanse – fordi forskning har vist god effekt: Det heter 5-FU, og blir markedsført som en krem 4% med navnet TOLAKÒ. Kremen viser gode resultater, og legemiddelet forventes å bli tilgjengelig på blåresept i løpet av høsten.
Up to Date – solar keratosis: pr. 20 August 2020