Huddoktoren informerer om: Behandling m/Isotretinoin For kvinner oppdatert: 27. Januar 2022

Hva er Isotretinoin?

Isotretinoin (tidligere Roaccutane Ò) er et A-vitamin- liknende stoff som brukes til behandling av akne (kviser). Mer enn 25 millioner pasienter er behandlet de siste 35 årene, og det finnes ikke noe tilsvarende legemiddel.

Hvordan virker behandlingen med Isotretinoin?

Isotretinoin brukes først og fremst ved uttalt akne med fare for arrdannelse. Ved akne er talgkjertlene hyperaktive. Isotretinoin virker ved å redusere størrelsen på disse talgkjertlene, slik at de produserer mindre fett. Isotretinoin reduserer også inflammasjonen og bakterieantall.

Behandlingsresultat

Etter 4-8 uker vil du merke forbedringer ved at kvisene tørker noe inn. Iblant blir det

” forverring” (åpning) av kvisene, og også tørr hud de første 4 uker av behandlingen, men etter 4-10 uker oppstår alltid bedring. Vanlig behandlingstid er 5-8 måneder (lengst ved akne på ryggen). Det gode behandlingsresultatet er oftest varig, men noe trenger over år flere kurer. Det kan oppstå ny akne senere, men i mindre grad enn før behandling.

Forholdsregler

Fosterskadelig: Isotretinoin er svært fosterskadelig!  Derfor må kvinnelige pasienter ikke bli gravide under behandlingen og en måned etter at behandlingen er avsluttet.  Ifølge regler fra Statens legemiddelverk skal du bruke pålitelig prevensjon under behandlingen og i 5 uker etterpå. Det anbefales dobbel prevensjon. Etter disse 5 ukene er det ingen påvirkning av fremtidige fostre. Skulle du likevel bli gravid under behandlingen, må du umiddelbart kontakte din lege (oss), og abort må påregnes.

 For å unngå graviditet under kuren, er vi pålagt å ta graviditets test av alle fertile kvinner hver gang vi skriver ut ny resept, og resepten skal kun være for 4 ukers behandling. Apotekene vil også passe på at reglene følges. 

 Graviditetstest: Kvinnelige pasienter må ta graviditetstest (ved blod eller urinprøve) før behandling, og hver gang nye tabletter forskrives, dvs. For de fleste – hver mnd.

 Amming: Isotretinoin må ikke brukes av kvinner som ammer.

 Før oppstart: Det må tas orienterende blodprøver og graviditetstest. Blodprøveskjema får du hos hudlegen og dette kan benyttes hos Fürst lab (lokalisering – se bakside skjema). Dette skjemaet ligger deretter elektronisk inne hos Fürst og denne ene rekvireringen gjelder for hele behandlingsperioden.

Vi informerer deg ved avvik på prøvene, ellers ikke. Du kan også se dine egne blodprøver på Furst.no Graviditetstestene tas enten fra blodprøven eller ved urinprøve.

E-Resepten (elektronisk) på Isotretinoin sendes inn så snart vi har svaret på at graviditetstesten er negativ, eller etter avtale i forkant av blodprøvene ved oppstart av behandlingen.  Husk at e-resepten kun har 7 dagers varighet, du må hente medisinen innen 7 dager etter den er sendt fra oss som e -resept.

For å få ny resept på isotretinoin kan du velge en av disse to måter å dokumentere at du ikke er gravid, og som er forutsetning for fornying av eResepten:

 

 1.Kjøp gravidites-test (HCG -test) test på apotek eller matbutikk og send bilde av negativ test til mob :408 80 723

(dette nummer er kun til dette bruk). Skriv etternavn og f.nummer ( ikke personnummer). Du får en da en SMS når eResept er klar. Husk: medisin må hentes innen 7 dager.

Eller:

2. Ta blodprøve på FURST (er rekvirert ved oppstart). Når blodprøver er tatt,send en SMS til oss til 2097. Start meldingen med HUDDOKTOREN, skriv så navn og f. Dato, og hva det gjelder (blodprøve tatt / ønsker resept på ISO. Når svar på blodprøven er kontrollert hos oss

(normalt 1-2 dager) sender vi SMS om at medisinen kan hentes, (innen 7 dager).

 Etter avsluttet kur: Alle kvinner skal ta en graviditetstest (her eller hos Fürst) 4-5 uker etter siste inntak av Isotretinoin. Etter dette kan de blir gravide. Vi lagrer svaret i journal, så det ikke er noen tvil når du kan bli gravid uten fare.

Kontroller hos oss:

Kontroller hos hudlegene gjennom kuren avtales individuelt ved oppstart, og det er vanlig å kontroller blodprøver noen mnd etter oppstart, det er sjeldent avvik på disse.

NESTE legekontroll avtales med legen, den eksakte timen avtales i ekspedisjonen.

LEGEKONTROLL bør være omtrent om ………….    uker ( Legen fyller inn)

Hvis du trenger å snakke med oss, send SMs til 2097, eller ring 2293 253 , så vil vi hjelpe deg.

Forventede (bi) virkninger

Praktisk talt alle pasienter får tørre lepper, og mange får litt tørr hud i ansiktet, og på hendene. Leppepomade og en mykgjørende hudkrem hjelper. Neseblod og øyeirritasjon (moderat) kan også forekomme. Følelse av tørrhet i øyne er ikke uvanlig, dosereduksjon kan være nødvendig. Ømhet og stivhet i muskler forekommer. Noen får lett hodepine, kløe, og økt svette. Isotretinoin kan øke fettverdiene i blodet noe, og påvirke leveren (meget sjeldent), derfor tas blodprøvekontroller før og under behandling. Alle bivirkningene er doseavhengig, og dosen kan justeres ved plagsomme bivirkninger. Alvorlige bivirkninger er meget sjeldent.

 

  • Kontaktlinser kan gi en viss irritasjon under behandlingen (sjelden).
  • Diabetes kan påvirkes under behandlingen – si fra til legen om du har diabetes.
  • Soling under behandlingen:

Unngå kraftig soling fordi du lettere blir solbrent og hudtørrheten øker. Du kan ta medisinene om sommeren hvis du er svært forsiktig, følg solvettregler, bruk alltid høy faktor på hele kroppen ved soling.

–           Utvendige aknemidler bør unngås, da de øker hudtørrheten. Bruk fuktkremer.

  • Vitaminer: Du bør ikke ta A-vitamin- tilskudd utover anbefalt dagsdose under behandlingen.

–           Andre legemidler: Antibiotika av typen tetracyklin (Tetracyklin, Oxytetral, Tetralysal, Vibramycin) skal ikke tas samtidig med Isotretinoin

  • Alkohol bør brukes med forsiktighet under behandlingen. Moderat alkoholinntak mulig.
  • Gi aldri Isotretinoin til andre! Ta med ubrukte kapsler til apoteket.
  • Du skal ikke gi blod mens du tar Isotretinoin

 Bivirkninger er oftest akseptable og forsvinner gradvis over noen uker når behandlingen avsluttes. Unngå kosmetisk arrbehandling med peeling eller syrebehandling første12 mnd etter avluttet kur.

 Dosering

Isotretinoin finnes som kapsler og doseres etter kroppsvekt. 1-3 kapsler er vanligst pr dag, og legen vil kunne gi råd om endring av dose underveis. Dagsdosen skal tas en gang daglig, i forbindelse med måltid, gjerne etter middagen, for å forbedre opptak i kroppen. Kapslene svelges hele med vann eller annen drikke. Om det ikke passer ved måltid, kan kapslene tas med fx melk. Ikke ta ekstra dose om du glemmer en dag, eller øk dosen urten å snakke med oss.  Det er ikke farlig å ta en pause, men hold orden på hvor mange tabletter du har tatt.

Kan Isotretinoin gi depresjon og selvmordtanker?

Av alle som får Isotretinoin, vil det være noen svært få som opplever påvirkning på psyken. Det kan være ustabilt humør, sinne, depresjon, eller det man kaller opplevd redusert impulskontroll, kort lunte. Hvis du har en kjent depresjon fra før, eller opplever dette under kuren, må vi få vite om det, og du bør i første omgang stoppe med Isotretinoin og snakke med oss.

Nyere forskning tyder på at det er mange med uttalt akne som er deprimerte, og de aller fleste vil oppleve at de får det mye bedre når de får en effektiv behandling. Det er gjort beregninger som kan tyde på at selvmordsforsøk knyttet til akne og Isotretinoin kan oppstå hos en pr. 10.000 bruker, men det er ikke vist at Isotretinoin er en direkte årsak til selvmord, selv om medisinen har vært brukt i 30 år.

Dosering

Isotretinoin finnes som kapsler og doseres etter kroppsvekt. 1-3 kapsler er vanligst pr dag. Dagsdosen skal tas en gang daglig, i forbindelse med måltid, gjerne etter middagen, for å forbedre opptak i kroppen. Kapslene svelges hele med vann eller annen drikke. Om det ikke passer ved måltid, kan  kapslene tas med fx melk (som inneholder litt fett). Ikke ta ekstra dose om du glemmer en dag. Det er ikke farlig å ta en pause, men hold orden på hvor mange tabletter du har tatt.

Hva koster medisinen og hva finnes av refusjonsordninger?

30 kapsler à 20 mg koster ca. 350 kr (2021). Til en full kur trenger man gjerne 300 – 500 kapsler, avhengig av kroppsvekt og sykdomsaktivitet.  Etter en elektronisk søknad fra oss refunderer HELFO reseptene etter blåreseptforskriften, dvs til ca. 60% redusert pris. Pass på at du får din refusjon på apoteket.

Hør episode 11 og 12 av Podcasten “Huden snakker” for mer informasjon om temaet.