Diagnostikk av føflekk kreft (malignt melanom) med digital teknologi Kan dataprogrammer og digital teknologi lettere finne føflekk kreft?

Å diagnostisere føflekk kreft er en utfordrende oppgave for hudleger til tross for opplæring og erfaring. Likevel blir mange tilfeller av føflekk kreft oppdaget for sent fordi det kan være svært vanskelig å se forskjell på tidlige stadier av føflekk kreft og en vanlig føflekk. Det har lenge vært mulig å lagre digitale bilder som gjengir detaljer som kan lagres, og være mulig å analysere med ulike metoder, men fremdeles har ikke dette vært nok til presis nok har klart å plukke ut føflekk med stor sikkerhet.

Nå har forskere utviklet et metoder der man i tillegg til de digitale bildene har klart å integrere andre opplysninger om pasienten som medfører økt presisjon for å stille diagnosen. De klarte ved denne metoden å diagnostiere 95% av melanomtilfellene, uten at det medførte mange feilaktige melanomdiagnoser ved godartede føflekker.

Dette er forskning som viser mot en fremtid der ikke bare vi som hudleger får bedre verktøy, men hvor man i større grad kan diagnostiseres melanom før også utenfor hudlegekontoret, og færre vil dø av denne sykdommen. I dag dør ca 15% av de som får diagnosen malignt melanom.

Kilde: Liu, Z et al. Br J Dermatology , November 2013