Hva gjør Huddoktoren?

11 vanlige problemstillinger Huddoktoren bistår med

Vurdere føflekker

Føflekker er vanlig, men fordi føflekk kreft kan oppdages av deg selv, kan det være svært viktig å vite litt mer om hva som kjennetegner utvikling av føflekk kreft. Mistenkelige føflekker blir alltid undersøket i mikroskopet etter at de er operert bort. Les mer her

Diagnostisere og behandle hudkreft og solskader

Hudkreft er meget vanlig, ikke bare blant de eldste, og er sterkt økende i befolkningen. Hudlegen vil velge mellom flere metoder for å behandle vanlige former for hudkreft som ikke er føflekk kreft. Les mer her

Kviser – akne

Et vanlig problem som ikke skal undervurderes, men der behandlingen vil avhenge av grad og utbredelse. I milde tilfeller vil “ytre” behandling være godt nok, mens andre kan trenger tabletter av ulik type. Behandlingen vil ofte vare lenge. Les mer her

Soppinfeksjoner

Ulike typer sopp kan lage forskjellige utslett i huden, og dette kan som oftest behandles effektivt etter at korrekt diagnose er stillet.

Pigmentforstyrrelse

Både for lite og for mye pigment i huden kan være besværlig. Disse sykdomsgruppene kan være vanskelige å behandle, men utgangspunktet er at diagnosen er riktig.

Soleksem / solallergier

Så mange som 10-15% av befolkningen har soleksem, eller andre sykdommer som blir verre etter å ha vært i solen. Diagnostisering, behandling og rådgivning er viktig.

Atopisk eksem = barneeksem

Atopisk eksem er vanlig, og forekomsten øker. Heldigvis er mange ikke så veldig plaget, og mange vokser det av seg. Men noen er svært plaget og trenger avansert behandling hos hudlege over lengre tid. Les mer her

Kontaktallergi – håndeksem

Ulike typer eksemer er vanlig, og kan ha flere årsaker. Testing av mulige allergier gjøres hos hudlege. Les mer her

Psoriasis

En hudsykdom som ses hos ca. 2% av befolkningen. Sykdommen varer mye i alvorlighetsgrad og utbredelse, og behandlingen vil derfor også variere mye. Les mer her

Hårtap

Ulike typer hårtap er vanlig og kan være til betydelig bekymring, og kan være forårsaket av svært ulike faktorer.

Uvanlig hudsykdommer!

Det er beskrevet mer enn 1000 ulike måter sykdommer kan uttrykke seg på i huden, hår eller negler. Huden kan være både sjelens speil, eller speile sykdommer som finner sted inne i kroppen. Det er derfor ofte viktig å få vite mer om plager og symptomer i tillegg til pasientens hudutslett.

Hvilke tjenester utføres IKKE hos Huddoktoren?

På grunn av mange flere henvisninger enn det vi har kapasitet til, vil mange bli avvist for problemer som er mindre alvorlige. Dette gjelder behandling av vorter, fjerning av godartede utvekster og lignende, eller problemer vi ikke kan gjøre noe med. Dette er beklagelig, men vi må prioritere de sykeste. Det finnes private hudleger som kan kontaktes. Ventetiden hos oss kan også bli urimelig lang.

  • Det gis råd om behandling av rent kosmetiske hudlidelser, men det utføres ikke kosmetisk behandling av hud, hår eller blodårer. Dette kan andre bedre.
  • Fjerning av normale hudforandringer (føflekker) blir alltid vurdert opp mot forventet kosmetisk resultat. Ikke sjelden bør operasjoner av slike normale hudforandringer frarådes, eller utføres av plastisk kirurg, særlig når det er større forandringer eller unge mennesker. Dette blir selvfølgelig vurdert i hvert enkelt tilfelle.
  • Henvisninger som er en bestilling for på fjerne vanlige føflekker blir avvist, da det ikke er en prioritert oppgave. Dette kan gjøres av plastikkirurger, eller av private hudleger uten driftsavtale med Helse Sør-Øst, for eksempel Hudklinikken i Operapassasjen, der er henvisning ikke påkrevet.
  • Tatoveringer fjernes ikke.
  • Vi har ikke laser.