Lys i tunnelen – endelig håp for bedre behandling av alvorlig atopisk eksem hos voksne?

Til tross for at kronisk eksem hos voksen kan behandles med en rekke legemidler med effekt, har mange av disse legemidlene også potensielle bivirkninger som gjør dem krevende å bruke i hverdagen. Når det gjelder psoriasis har vi siste 10-15 år fått stadig flere såkalte biologisk legemidler med god effekt, noe slikt har manglet for alvorlig kronisk atopiske eksem hos voksne.

Nå er man i ferd med å utvikle flere biologiske legemiddel som kan tenkes å virke, et av de som er kommet lengst i utprøvning er Dupilumab. Dette blokker en signalsubstans ( IL4 reseptor)som bidrar til å holde betennelsen ved eksem i gang.

Duipilumab er utviklet av et amerikansk firma, mens studien er gjort i Europa, og presentert på siste vårmøte i den amerikanske hudlegeforeningens (AAD). I en studie viste man eter 12 ukers behandling hadde de 55 pasientene som fikk aktivt stoff en tydelig redusert eksemscore ,og betydelig redusert tendens til infeksjon i eksemet. De klødde også mindre, mens det var noen flere som fikk forkjølelse i gruppen som ble behandlet aktivt. Når dette kan komme på markedet vet vi ikke, ytterligere studer må bekrefte effekt og sikkerhet, men det gir håp om at noe godt kommer.

Kilde: Håkan Mobacken, Whats new sommer 14, og New Engl J Med: 2014;371,:130-9