Myter om føflekker og melanom som bør korrigeres

Den medisinske verden er full av myter –en myte er en falsk eller uriktig overbevisning, ofte oppstått fordi myten synes intuitivt logisk, gammel kunnskap basert på utdaterte grunnfakta eller formidlet av media eller autoritative ,men ikke oppdaterte, fagpersoner. Italienske forskere som jobber med føflekker har publisert en fin artikkel om dette i det anerkjente hudlegebladet JEADV – ergo vi leger vasser nok selv også i våre egne myter.
1. Det er farlig å skade en føflekk. NEI. Mange tror feilaktig at å skade en føflekk er farlig. Men en føflekk som ser” skadet ut” , kan være noe annet – føflekkreft (melanom).
2. Det er farlig å operere en føflekk- da sprer sykdommen seg. NEI. Men man vil gjerne operere bort hele føflekken hvis den viser seg å være føflekk-kreft (melanom).
3. Føflekker under føttene er ekstra farlige. NEI. Men uoppdaget føflekk-kreft under føttene kan utvikle seg fordi fotsålene ofte ikke blir sett på.
4. Føflekker blir til føflekk-kreft ( melanom). NEI. Kun 20-25% av all føflekk kreft oppstår i en føflekk, mens det overveldende flertall oppstår et sted i huden der det ikke var noen føflekk. Melanom er melanom fra dag en – men kan forveksles med en føflekk.
5. Er det farlig å bare ta en prøve fra en føflekk som viser seg å være et melanom. NEI. Men man vil helst ha ut mest mulig av melanomet uten at det er skåret i det, men det er ikke farlig i seg selv. Myter kan være seiglivet. Bra forsøk på avlivning.

Kilde: Piccolo, V et al., JEADV, 2016, 919-925