Det er med Solfaktor som med alkohol: det er mengde og konsentrasjon som gir effekter.. Smør mer – med høy nok faktor

Rådet fra den norske kreftforening er å bruke faktor 15, etter at du har unngått å være i solen midt på dagen, og etter at du har beskyttet deg med klær. Faktum er at mange vil være i solen uten klær, og heller ikke går i skyggen midt på dagen.

Da trenger de i hvert fall råd som gjør at de får best mulig effekt av å bruke solfaktor i det hele tatt. I amerikanske anbefalinger er det faktor 30 som gjelder, og det er ingen grunn til å gå lavere. Ettersom det er svært vanskelig å få smørt så mye krem inn i huden at det oppstår faktor 30 – vil de aller fleste av oss vil bruke vesentlig mindre mengde krem enn det som skal til, og oppnår da kanskje faktor 10-15 på det beste. Og det kan være nok hvis ikke solen er veldig sterk. Men det kan være avhengig av hva du smører deg med: En ny undersøkelse viser at det ikke er likegyldig om du bruker spray, krem eller stick. Ved bruk av spray oppnås best resultat, mindre ved krem og minst ved stick. Man skal ikke spraye direkte i ansiktet, da man bør unngå å få sprayen i lungene. Men det viktigste er jo at det smøres, å gjøre det grundig er viktigere enn hva du smører med.

Konkusjon: Gå ut av sterk sol midt på dagen eller beskytt deg med klær (”hatt og frakk”), skal du eksponere bar hud, bruk faktor 30, eller høyere. Bruk vannfast solfaktor, og smør pånytt hvis du bader. Da holder huden seg yngre, lager mindre rynker, mindre flekker , og reduserer risiko for hudkreft. D-vitamin får du uansett, mangler du det,- ta en tablett.

Kilde: Novic et al. Photodermatol Photoimmunol Photomed 2015, March 13