Det finnes ikke allergifrie (hypoallergene) hunderaser

Det er ikke uvanlig å være allergisk mot hunder, og dette kan være ganske vanskelig for en familie å forholde seg til, når først menneskets beste venn har kommet i huset. Det foreligge mange gode studier som viser at hundehold er positivt for helsen, men er man allergisk og får symptomer på dette kan det bli vanskelig, eller umulig å holde hund.

Mange innen hundemiljøet mener at visse raser ikke gir allergi, eksempler på dette er pudler, labradoodle og vannhunder. Dessverre er dette ikke korrekt. Det kan være enkelte individer innen en rase som er mindre allergifremkallende – men dette er da typisk for dette individet hund, og ikke rasen. Vredegoor (nei, navnet er ikke stavet feil..) og medarbeidere har nylig publisert en studie der eldre og mindre studier bekreftes: Det ble tvert imot funnet mer hundeallergen ( Canf 1) i pelsen og i luften blant de såkalt hypo-allergene rasene, enn i vanlig hunderaser.

Ergo: Vet du at du ikke tåler hund; ikke stol på opplysninger på at rasen ikke gir allergi. Hvis du får låne hunden med hjem for å teste ut om du reagerer kan det gi mer mening, men det skal noe til at dette går bra hvis du vet du reagerer på hunder. Å vaske hunden 2 ganger pr uke kan av og til hjelpe litt (men hvem har tid til det?). Kanskje gå for en skillpadde eller gullfisk?

Kilde: Vredegoor DW et al i : J Allergy Clin Immunol 2012:130(4):904