Duplo ? Nei – Dupilumab heter den medisinen som endelig kan være en milepæl for behandling av alvorlig atopisk eksem hos voksne.

Til tross for at kronisk eksem hos voksen kan behandles med en flere legemidler med effekt, har mange av disse legemidlene også potensielle bivirkninger som gjør dem krevende å bruke i hverdagen. Når det gjelder psoriasis har vi siste 10-15 år fått stadig flere såkalte biologisk legemidler med god effekt, noe slikt har manglet for alvorlig atopiske eksem hos voksne.

Nå er man i kommet lenger med å utvikle flere biologiske legemiddel som kan tenkes å virke, et av de som er mer enn lovende er Dupilumab. En ny studie i det prestisjetunge tidsskrift LANCET fra oktober 2015 , bekrefter at dette kan bli et stor gjennombrudd . Dupilumab blokker en signalsubstans ( IL4 reseptor)som bidrar til å holde betennelsen ved eksem i gang. Duipilumab er utviklet av et amerikansk firma, og ble omtalt av flere på siste kongress i den europeisk hudlegeforening (EADV) forrrige uke i København.. I en ny studie viste man etter 16 ukers behandling hadde de 380 pasientene som fikk aktivt stoff en tydelig redusert eksemscore ,og betydelig redusert tendens til infeksjon i eksemet. De klødde også mindre allerede etter 1 uke, mens det var noen flere som fikk herpes i gruppen som ble behandlet aktivt. Det er ikke observert alvorlige bivirkninger. Når dette kan tas i aktiv bruk vet vi ikke, men håper et at det ikke ta mer enn et år eller to. Før vi kommer så langt må man også finne ut hvem som skal ha dette, legemiddelet blir kostbart, men for pasientene det gjelder må dette kunne finansieres.

Kilde: Thaci et al, Lancet 2015, online oct 8.