Forskningsnytt Februar 2020

Februar 2020 Lysbehandling med UVB lys gir en hyggelig dose D vitamin

Lysbehandling med UVB lys gir en hyggelig dose D vitamin, men kan redusere folsyrenivå i kroppen – som vordende mødre bør vite noe om

Medisinsk lysbehandling med UV-stråler av typen UVB, er en ganske vanlig behandling for pasienter med psoriasis og eksem- sykdom.
De får en tilpasset dose av dette lyset på hele huden, 2-3 ganger pr. uke over flere mnd, og hudsykdommen dempes. Det er godt undersøkt at det også gir en hyggelig produksjon av D-vitamin i huden. Men, man har lurt på om det også kan ha negative effekter på fx. kroppens produksjon av folsyre. Folsyre, også kalt vitamin  B9, er viktig for celle oppbygging, og det er viktig at gravide har nok folsyre for å unngå bl.a en type misdannelse hos fostre.
Det er derfor anbefalt at alle potensielt gravide kvinner tar folsyre- tilskudd, da det ikke bør foreligge folsyremangel tidlig etter unnfangelse.

Forskere i Østerrike har undersøkt dette hos 101 pasienter, ikke gravide, som fikk UVB over tid, fra 12-36 behandlinger. De finner at det hos kun 6% oppstår en reduksjon av folsyre, ergo så er ikke dette stort problem for de som ikke skal bli gravide. De konkluderer med at man ikke skal begynne å måle dette hos alle pasienter, men informere  potensielt gravide kvinner  om at de bør sørge for folsyretillskudd – også mens de tar UVB behandling.

Weber, B et al JEADV 34, 385-391 ,2020 (FEB)