Influensa – hundreårsjubileum- og hvorfor vi bør vaksiner oss tross usikker beskyttelse

Influensa oppstod første gang i 1918, og tok livet av ca. 20 millioner mennesker de neste to årene under navnet Spanskesyken. Influensaen tar i dag færre liv, men statistikk viser at ca. 1700 mennesker døde i forrige influensasesong i Norge.

Influensaen er som en gepard, kommer lynraskt, symptomene tørrhoste, feber og muskelsmerte oppstår i løpet av få timer, før sengen blir eneste oppholdssted man kan ønske seg. Andre virus-forkjølelser er mer som en skilpadde som kommer ruslende, utvikler seg over flere dager, og mange holder klagende koken både på jobb og hjemme.

Det viktigste man kan gjøre er å vaksinere seg, og håpe det beste. Dessverre har viruset i alt fire variant som årlig veksler på å være av betydning, og de fleste vaksiner i dag beskytter derfor bare delvis – men det er bedre enn null beskyttelse. Bortsett fra at en selv kan slippe unna å bli syk ved å vaksinere seg (40-60% sjanse for beskyttelse) , betyr det også at man selv slipper å smitte (mange) andre. Viruset pres med f.eks hoste ( host i albuen, hvis du ikke har papirlommetørkler), og hold avstand til de som er syke. To armlengder er nok ( lengre enn 2 meter når sjelden viruset ved vanlig prat –ved nysing lengre!). Vask hender ofte, og ikke pill deg i ansikt og slimhinner, da kan du overføre virus fra hender til slimhinner der viruset blir tatt opp.

Hadde dette noe med hud å gjøre ? Overhode ikke, men en viktig sak.

Kilde: Die Zeit ,25.Januar 2018