Atopisk eksem – nye europeiske retningslinjer for behandling- bedre dokumentasjon på hva som virker og er trygt

Atopisk dermatitt (barneeksem) – er ikke bare en stor plage for dem det gjelder, men et stort folkehelseproblem, pga omfanget (20% av alle barn, og 2 % av alle voksen). Det er nylig kommet oppdatere anbefalinger om hvordan man trygt kan behandle eksemet, og det er nyttig, særlig fordi sykdommen ikke lar seg helbrede, men likevel kan behandles med svært godt resultat for mange, og dessuten – oftest brenner ut av seg selv. Som før påpekes kortisonkrem brukt på korrekt måte som god behandling, nytt er at det angis mengder som er trygge ( ikke nesten farlige..)

Små barn kan godt behandles selv med sterkere kortisonkremer 15 gram pr mnd, barn 30 gram pr mnd, voksne 60-100 g / mnd. Dette er veiledende – ikke absolutte tall. En gang pr dg er vanligvis nok, fuktkremer i tillegg.

Videre anbefales produktene Elidel krem og Protopic salve, som ikke er kortison – særlig til ansikt ,og for langtidsbruk der det er nødvendig. De konkluderer også med at det ikke er påvist noen økt risiko for kreft ved bruk av disse midler.

Kilde: Ring, J et al : JEADV 2012, 26, 1045-60