Mer en 70% av de som er allergiske mot bjerk kan oppleve at de får kløe i munnen når de spiser friske epler. Dette skyldes en kryssallergi – kroppen forveksler et protein i eplet med bjerkepollenallergent. Fordi dette proteinet nedbrytes allerede i munnen, er denne type eple-allergi (oralt allergi syndrom) ikke farlig, man får ikke noe allergisk sjokk, eller andre plager. Men det er plagsomt, og mange unngår å spise epler, eller sørger for å koke eplene, da oppstår ikke samme plage.
Nå har sveitsiske forskere utført en artig studie, der de ved å gi pasienter med dette problemer små menger eple hver dag, mengden som økes gradvis over tid. Man doblet dosen sakte, hver 2-3 uke. Da viste det seg at 17 av 27 pasienter oppnådde toleranse, dvs de mistet sine plager når de bare sakte økte dosen eple. De startet med noen få gram eple (Golden Delicoius), og endte opp med å spise litt mer enn 100 gram eple. Studien viste også at 10-20% av pasientene ble bedre for oralt allergisyndrom de hadde mot andre matvarer som pærer, kirsebær, hasselnøtt og valnøtter. Bare to pasienter fikk plager som gjorde at de avbrøt studien, og ingen fikk alvorlige plager. Dessverre var det mange pasienter som mistet sin toleranse hvis de ikke spiste epler i en periode, men de mange som oppnådde toleranse var veldig fornøyde, og fortsatte å spise eple- uten plager. Og som kjent – An apple a day keeps the doctor away!
Kilde: Kopac P et al, Allergy 2012, :67; 280-285