Forskningsnytt November 2023

Forskningsnytt November 2023

Kunstig Intelligens (KI): Førerhunden som leder legene til riktig diagnose?

Tema kunstig intelligens roper på oss fra alle kanter. Også fra det medisinske fagfeltet.

KI er allerede for lengst tatt i bruk, og kan tildel vise til spektakulære resultater, en studie nylig publisert i det seriøse tidsskriftet European J of Cancer gir oss et hint.

64 hudleger ble bedt om å klassifisere 100 hudforandringer i hode/hals regionene til å enten være godartede, usikre eller ondartede. Lege skulle også ta stilling til om disse forandringen burde opereres, eller bare følges med på. Fotos ble også analysert av et dataprogram som er spesialisert til nettopp å diagnostisere slike bilder. Av totalt 6400 diagnoser ble ca 500 klassifisert av hudlegene som «usikre». 291 av 561 av disse var i virkeligheten ondartede, og i så mye som 59% av disse hadde hudlegene valgt å observere (altså en dårlig vurdering), mens hudlegene hadde ville fjerne 44% som egentlig ikke var nødvendig (godartede).

Oppsummert: Hudlegene bommet ganske grovt begge veier!

Ved bruk av KI modellen CNN Mole Pro Analyzer Pro (Photofinder) falt feildiagnosen på de ondartede forandringene til 4.1%, ergo svært få ondartede endringer som ikke ble oppdaget, og man ville operert bort kun 33% av det som viste seg å være godartede.

Studien er en av flere som viser det det samme; leger som får hjelpe av KI kan stille bedre diagnoser enn mennesket alene, og vi vil i tiden fremover se hvordan dette området vil kunne bedre ulik type diagnostikk. Det grunnleggende problem med å kvalitetssikre at KI virkelig er til å stole på – er derimot ikke ennå løst.

 

Kommoss KS et al. European J Cancer, 2023, 185:53-60