Hvorfor blusser atopisk eksem opp?

Når mellom 2 og 20% av alle barn i verden lider av atopisk eksem kan man undre seg over at vi ikke har mer eksakt kunnskap om hvorfor hvert enkelt barn får et oppbluss av sitt eksem. Vi vet riktignok at det er diverse faktorer som kan forverre utslettet, men denne kunnskapen er sjelden påvist med gode vitenskaplige metoder, og det er mye myter om hva man skal unngå.

Nå har engelske forskere undersøkt 60 barn med atopisk eksem med nye metoder, og stadfestet tidligere funn, og funnet nye sammenhenger. Alle familiene fikk en elektronisk dagbok der de hver dag skulle legge inn data på hva som forverret eksemet, kløe, og behov for mer behandling. Disse dataene ble siden sammenholdt med værdata, polleneksponering, husdyhold og andre forhold vi har erfaring for kan forverre eksemet. Mer enn 10.000 opplysninger ble registeret og utsatt for meget finurlig statistisk analyse.

For første gang ble det påvist at hårvask ofte forverrer eksemet hos mange, uten at man vet om det er stoffer i sjampo, eller vasken i seg selv, eller mangel på god behandling av eksem i hodebunn som er årsaken. Bruk av nylontøy, altså ikke-pustelende klær forverret eksemet, samt svette, direkte konatakt med pelsdyr og svømming ga mer kløe.

Når det gjelder ulltøy så ga det kløe på kroppen men ikke på arm eller fot.. Ull kan det gi kløe, men mer pga ull-tøyets grovhet, og ikke ull i seg selv, som er bra for å lede bort varme fra huden. Slike undersøkelser viser hvor vanskelig det er å få frem god kunnskap, men små skritt på veien er bra, så lenge vi går i riktig retning..

Kilde: Langan SM, Siclocs S and Williams HC. British J of Dermatology 2009;161