Kviser og kosthold – ny forskning viser at sunn mat også kan være sunt for huden!

En nylig publisert norsk studie har undersøkt om depresjonsplager og kosthold er assosiert med akne.

Nesten 4000 ungdommer i Oslo i siste klasse på videregående skole var med i studien. Av dem som hadde mye akne var det dobbelt så vanlig å ha depresjonsplager. Gutter som oppgav at de spiste mye sukkertøy og sjokolade eller potetchips hadde ca 40 % mer akne enn dem som hadde lavt inntak av disse matvarene. Jenter som oppgav at de spiste lite rå grønnsaker, hadde ca også omtrent 40% mer kviser enn de som spiste mye rå grønnsaker. Studiens resultater må tolkes med stor forsiktighet, fordi både depresjonsplager og familieøkonomi kan være avgjørende for kostholdet. Studien blitt møtt med interesse i utlandet. Resultatene viser at det er behov for mer forskning på hvordan kosthold påvirker huden. Forhåpentligvis vil vi vite mer om sammenhengen mellom akne og kosthold i fremtiden, men enn så lenge kan vi spise grønt og frukt fordi det er sunt for resten av kroppen uansett.

Kilde: Jon A Halvorsen1,2 , Florence Dalgard2,3 , Magne Thoresen4 , Espen Bjertness2,5 and Lars Lien6,2 BMC Public Health 2009,9:340