Peanøtt allergi kan forbygges – ved å spise litt peanøtter, ikke unngå dem.

Som oftest gir god forskning en liten justering av vår oppfattelse av verden, vi kan gjøre ting litt bedre, fordi vi får en ny bit i puslespillet som passer bedre. Av og til skjer det noe annet: Ny forskning får til å måtte definere rammene for å forstå det vi gjør på nytt. Et paradigme-skifte inntreffer. Peanøttallergi er en av de farligste matvareallergier, fordi allergien hos en god del allergikere er i stand til å utløse allergisk sjokk (anafylaksi), noe som kan være livsfarlig, og fordi allergien er en av de vanligste allergiene i vestlige land. Særlig i USA hvor jo peanøttsmør en nasjonalrett , er dette et stor problem.

Studien viste at man kan forbygge peanøttallergi ved å gi barn ørsmå mengder peanøtter fra de er spebarn , tilsatt maten, så reduser man risiko for å utvikle allergi med 80%. Altså – ikke forsøke holde alle barn borte fra peanøtter fordi de kan gi allergi, men gi dem litt peanøtter så de kan unngå allergi. Selv bland dem som var i ferd med å utvikle allergi, ble tendensen til dette reversert hos mange.

Dette er så oppsiktsvekkende at man må skrive om lærebøker, og ser for seg at andre allergier også kan forbygges på samme måte, store nye forskningsområder blir etablert. De som allerede er veldig allergiske er et annet , uløst problem, her er arbeidet med en vaksine i gang, men ikke ennå helt i mål, så de må som før holde seg langt borte fra peanøtter.

Kilde: Du Toit et al NEJM 2015: 26