Peanøtt allergi – kan være meget farlig!

Allergi mot peanøtter kan være farlig, og er an av matvare allergiene som oftest gir allergisk sjokk. Allergien kan påvises med en vanlig blodprøve eller prikktest hos spesialist , og mindre en 20% av de med peanøttallergi vokser denne av seg. De vanligtes allergiene hos barn ( melk, egg, hvete, soya og trenøtter(valnøtt,hasselnøtt, mandler) gir mye sjeldnere alvorlige reaksjoner enn peanøtter (jordnøtter). Det skal ofte svært små mengder peanøtt før de mest allergiske reagerer.

I USA er omtrent knapt 1% av barn under 5 år allergiske mot peanøtter, og forekomsten er økende. Hvorfor vet man ikke , det spekuleres i den utstrakte bruk, via blodet til gravide mødre som spiser peanøtter?, via bruk av produkter som er laget av peanøtter ( olje osv). 8 ulike allergen er påvist, de to viktigste er Ara 1 og 2 som 80% er allergiske mot. Røsting av nøtten øker deres allergiske potensiale mye! Noen som er allergisk mot peanøtter vil også kunne reagerer på erter, bønner og linser, samt ulike trenøtter, eller sesamfrø. Mindre enn en peanøtt kan være livstruende, men det er ikke vanlig å reagere livstruende ved første inntak, og de fleste dødelige episoder er hos unge eller voksne, ikke barn. Det vanlige er elveblest, oppbluss av eksem ,astma, mindre enn 5% får allergisk sjokk.

Pasienter med peanøttallergi bør vurderes av spesialist, og i mange tilfeller være utstyrt med en sprøyte med adrenalin (epinefrin) de kan sette selv (Epipen) hvis de får en kraftig reaksjon. Det finnes ikke i dag vaksiner, men det er flere produkter under utprøvning som kan vises å være nyttig etter ytterligere forskning.

Kilde: Husain Z og Schwartz RA, JAAD January 2012: 66: 136-143.