Solbeskyttelse som skreddersøm – sjekk UV-indeksen på solrike dager

At for mye sol gir økt risiko for hudkreft og malignt melanom ( føflekkreft) er svært godt dokumentert. Men hvordan vi skal får redusert mengden sol som treffer kroppen, og hvordan dette skal balanseres med ønske om friluftsliv er kilde for mye diskusjoner i fagmiljøene. I den ideele verden tar alle en lang siesta i skyggen fra kl. 11.00-14.00 når UVB belastningen er på det sterkeste, men i den reelle verden er strendene på Granka og alle andre steder stapp fulle på denne tiden av døgnet. Australia er på verdenstoppen i malignt melanom og har stor befolking med sart engelske hud, og de er verdensledende på forskningsfeltet. De har nylig publisert et ”polycydokument” : When to apply sunscreen: a consensus statement for Australia and New Zealand”. De konkluderer med at nytten ved solkremer er større en ulempene. (Som f.eks, kunne være at folk fordi de bruker solfaktor, er lengre i solen en de burde). Som de fleste andre også anbefaler, er det disse tiltakene som gjelder: 1. ut av solen når den er på det sterkeste, 2. Bruk hatt og klær og solbriller, 3: smør solfaktor av tilstrekkelig styrke (30-50), gjenta etter bading, og smør stor nok mengde.

Er man i tvil om det nok sol til at man bør smøre seg, kan man orientere seg etter UV-indeks. Dette er et tall som måles daglig på flere steder i Norge, og når tallet er over 3 er det lurt å beskytte seg med solfaktor. Last ned en app, fx UV-index (dansk), eller se på nettsiden til DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet).

Kilde: Australian and New Zealand Journal of Public Health: 43:171-175 (2019)- sitert i Whats New PDF.nu – Kari Nielsen , April 2019).